האם מה שאתם צריכים בחיים זה שש שעות עבודה כל יום? לא בטוח

מאז ומתמיד תפסה העבודה מקום מרכזי בחיינו. עם בוא הקורונה רבים התחילו לחשוב על סדרי העדיפויות שלהם והחלו לתהות האם שבוע עבודה מלא הוא ניצול נכון של חייהם. מחקרים שונים מראים כי צמצום שעות העבודה מגביר את רווחת העובד ואת האושר שלו, אבל לעיתים זה יכול לבוא על חשבון הפריון
(שנה גודל)
6 שעות עבודה
מקום עבודה. אף אחד מעולם לא בדק או קבע ששמונה השעות הללו הן הזמן האופטימלי ביותר עבור העובדים

לאורך שנים תופסת העבודה מקום מרכזי בחיינו. עם בוא הקורונה החלו רבים לחשוב על סדרי העדיפויות שלהם ולתהות האם שבוע עבודה מלא הוא ניצול נכון של חייהם. מחקרים שונים מראים כי צמצום שעות העבודה מגביר את רווחת העובד ואת האושר שלו, אך השאלה אם זה הדפוס הנכון? האם אפשר למצות את העבודה בשש שעות ביום?

למה לא לעבוד פחות?

יום עבודה בן שמונה שעות הוא מסגרת הזמן המסורתית וברירת המחדל הקבועה. אך לא בטוח שזו מסגרת הזמן החכמה והבריאה ביותר לעבודה. ההתחלה היא המהפכה התעשייתית, תקופה אשר יצרה אמנם קידום משמעותי בהרבה פרמטרים בחיינו, אך לא במחשבה על האינטרסים של העובדים.

באותה תקופה, יום עבודה בן שמונה שעות נוצר כדי למנוע מהעובדים להגיע למצב של שחיקה פיזית כעבור 16 שעות. פרק הזמן שנקבע התבסס על הרעיון שלפיו ניתן לחלק את 24 השעות ביממה לשלוש: שמונה שעות עבודה, שמונה שעות בילוי ושמונה שעות מנוחה.

אבל אף אחד מעולם לא בדק או קבע ששמונה השעות הללו הן הזמן האופטימלי ביותר עבור העובדים ועבור העבודה אותה הם מבצעים.

כמה שעות ביום אפקטיביות לעבודה?

מחקרים עדכניים מצאו כי הפרודוקטיביות והריכוז יורדים לאחר חמש שעות עבודה. סקר בריטי שנעשה בשנת 2019 הראה כי עובדי משרד הרגישו שהם פרודוקטיביים רק כמחצית מיום העבודה, בעוד שבשאר הזמן הם העבירו בגלישה ברשתות החברתיות או בהכנת קפה.

חוף הים בהורנבאק, דנמרק. ה-OECD הזהיר את דנמרק להגביר את הפריון בעקבות קיצור שעות העבודה

מאמר של אוניברסיטת סטנפורד בארה"ב משנת 2014 מצא כי הפרודוקטיביות נחתכת כעבור 50 שעות שבועיות. כך למשל, אלה שעבדו 70 שעות עבודה בשבוע הגיעו להספקים זהים כמו הקבוצה שעבדה 55 שעות בשבוע.

רעיון קיצור יום העבודה במקום קיצור שבוע העבודה הוצע על ידי פסיכולוגים תעסוקתיים המאמינים כי לשש שעות ביום תהיה השפעה חיובית יותר על רווחת העובדים ולא תגרע מהעסק.

אז מה החסרונות?

אחד החששות המשמעותיים לגבי צמצום שעות העבודה הוא שמדינות לא יכולות להרשות לעצמן לעשות ניסויים שכאלה, בפרט בתקופה של חוסר יציבות כלכלית. לדוגמה, למרות התחזיות החיוביות של הולנד, דנמרק ונורבגיה – שנוקטות בימי עבודה מקוצרים – ארגון ה-OECD המליץ להן להגביר את התפוקה, עם עליית האינפלציה ומשבר יוקר המחיה.

כל ניסוי וחוסר וודאות עלולים לייקר את ההערכות, ואז העלויות עלולות להיות גבוהות מהיתרונות. קיצור שעות העבודה בבית אבות בשבדיה, למשל, הביא לאושר מצד העובדות, אך המוסד נאלץ לשכור עוד 17 עובדות חדשות כדי לגשר על הפערים שנוצרו.

בעיה נוספת היא שבמקרים רבים קיצור שעות העבודה גורם לעובדים ליותר זמן פנוי, אך גם ללחץ רב כדי להספיק הכל במסגרת הזמן שיש להם, עד לכדי שחיקה נפשית.