וורן באפט נחשב לגורו אמיתי של משקיעים מכל העולם, אבל מסתבר שיש לו רעיונות מעולים גם בנושא חיסכון. בעידן שבו כל כך הרבה אנשים מצהירים על עצמם כעל "גורואים" כלכליים, כדאי לזכור שיש כמה כאלה שבאמת ראויים לתואר הזה. אחד מהמומחים הפיננסיים, המשקיעים והגאונים הכלכליים של העידן המודרני הוא וורן באפט. על פי הערכות, שוויו הנוכחי עומד על 100 מיליארד דולר. למרות זאת, הוא ידוע באורח חייו הצנוע ובראיית עולם מאוד מפוכחת, ולנו יש ללמוד איך לחסוך מהגורו הגדול של הכלכלה המערבית. מפתיע? יכול להיות. חסכוני? וודאי.
מה יש לבאפט לומר על הלוואות
בראיונות לתקשורת באפט היה ברור מאוד בגישתו כלפי הלוואות. לדבריו, ריביות על הלוואות הופכות להוצאה כבדה. עדיף ככל שניתן להסתדר בלעדיהן. יוצא מכלל זה – משכנתאות. הלוואות לרכישת נכס הן שונות מכמה סיבות. קודם כל, משכנתא זו ההלוואה הכי זולה שישנה (מכיוון שהבית משמש כבטוחה עבור ההלוואה). בנוסף, אחרי עשרים או שלושים שנה, מקבלים נכס בבעלותכם המלאה.
כרטיס אשראי? כמה פחות
עם התרחבות השימוש בכרטיסי אשראי ובאמצעי תשלום דיגיטליים, נדמה שהמזומן שייך לעבר. אבל לא אם תשאלו את וורן באפט. בשיחה שפורסמה לאחרונה סיפר באפט מדוע הוא משתמש יותר במזומן, ושומר את כרטיס האשראי רק למקרים מיוחדים. לרוב, השימוש בכרטיס האשראי גורם לנו להוציא יותר כסף מכפי שהתכוונו או מכפי שאנו יכולים להרשות לעצמינו. כשיש מזומן בארנק, אם הוא נגמר – הוא נגמר. אין אפשרות לבזבז כשהתקציב שבארנק נגמר.
האוכל יקר? תכיני בעצמכם
באפט, שכאמור ידוע באורח חייו המחושב, לא נוהג להוציא כסף רב על מסעדות יקרות ועל אוכל מוכן. הוא מספר שהוא מתפנק מפעם לפעם בארוחות בוקר במסעדות עממיות, אך ככלל הוא מכין את ארוחותיו בעצמו. אם באפט מוצא את הזמן להכין ארוחה קלה, זה לבדו שיעור טוב לחיים בנושא החיסכון.
מכונית יקרה? תודה אבל לא
באפט מודע היטב לעובדה שהרבה אנשים רואים במכונית יותר מאשר כלי תחבורה. אבל האם צריך להחליף מכונית לעיתים קרובות או להתייחס אליה כאל סמל סטטוס? באפט מתייחס לכך כהוצאה כבדה. על פי הפרסומים, באפט נוהג להחליף מכונית רק פעם בכמה שנים. וגם אז, הוא לא בוחר במותגים יוקרתיים אלא ברכבים אמינים וטובים (כדוגמא קאדילק).
זכרו כי בכל רכישה של מכונית חדשה, היא מאבדת מערכה כ-15 עד 20 אחוז בתוך שנה. האם חייבים תמיד רכב חדש מהניילונים, בכל כמה שנים? אם באפט מרשה לעצמו צניעות בעניין הזה, אין ספק שגם לציבור הרחב יש מה ללמוד.
מה שאתה רוצה לעומת מה שאתה צריך
אנשים לפעמים נוטים לבלבל בין מה שהם רוצים לבין מה שהם צריכים. בראיון נוסף שפורסם, באפט מספק תובנה מדהימה לעניין הזה. לדבריו, מי שקונה דברים שהוא לא צריך (כדרך חיים), בסוף ימצא את עצמו מוכר את הדברים שהוא באמת צריך (כדי לממן את החובות וההוצאות). אפשר ללמוד מכך שאין צורך תמיד לרדוף אחר עוד ועוד דברים. כמו בכן, באפט אף נוהג לעשות שימוש חוזר במוצרים ישנים שקנה בעבר וחושב פעמיים לפני שהוא קונה משהו חדש.
לסיום, נזכיר כי באפט שנוהג באורח חיים צנוע, משקיע את הכסף שהוא חוסך בצורה יעילה. זו הדרך לחסוך ואף להרוויח, גם בתקופה של עליית מחירים ושל עליית ריבית. אין ספק כי ללמוד איך לחסוך לא מסתיים באימוץ טיפים, אבל זו בהחלט התחלה נהדרת.