כולנו , או לפחות רובינו נוטים להיכנס למינוס. רוב האנשים מנצלים מעל 80% ממסגרת האשראי שלהם בכל רגע נתון. הבעיה היא שהמינוס עולה ביוקר.
באופן כללי, הצרכים באשראי מתחלקים ל-3 סוגים: צרכי דיור (משכנתא), צרכים לטווח בינוני-ארוך (שיפוץ, חופשה או רכב חדש) וצרכים שוטפים. אם אין לכם איך לממן את ההוצאות השוטפות שלכם החודש אבל כן תוכלו לעשות את זה בעוד כמה שבועות, האופציה היחידה עד היום הייתה להיכנס למינוס בבנק.
חסרונותיו של המינוס בבנק גדולים וברורים. קודם כל, מדובר בהלוואה בלי תאריך פירעון, עם תשלומי ריבית שוטפים וללא שקיפות מלאה בכל הנוגע לגובה הריבית. רבים אינם מודעים בכלל מה היא ריבית המינוס שלהם ולעיתים מאד קשה למצוא את המידע הזה.
רובינו לדוגמה לא יודעים שגם "המינוס" ,המסגרת עצמה, מחולקת בדרך כלל לשלוש מדרגות של משיכת יתר: בסיסית, אמצעית ומקסימלית.
מה זה אומר? אם יש לכם מסגרת אשראי של 30 אלף שקל בבנק ונכנסתם למינוס קטן יחסית, נאמר עד 3,000 שקל (גובה המדרגה המדויק מותאם באופן אישי לכל לקוח ונתון לשיקול דעת הבנק) תשלמו עליו ריבית של פריים פלוס בין 6% ל-8% אחוזים (שוב, הריבית מותאמת אישית לכל לקוח והשיעור המדויק נתון לשיקול הדעת של כל אחד מהבנקים).
אם תיכנסו למינוס גדול יותר, במדרגה האמצעית שבין 3,000 שקל ל-15,000, תשלמו בממוצע ריבית של פריים פלוס 8% עד 11%, כלומר ריבית של כ-10% עד 13%. לא פשוט. ואם תיכנסו למינוס עמוק, מעל 15,000 שקל, תשלמו בממוצע ריבית מקסימלית של פריים פלוס 11% עד 13%*. בנוסף לריבית עצמה הבנק גובה מכם עמלה גם על עצם השימוש במינוס שנקראים "דמי הקצאת אשראי" ומצטברים לכמה עשרות שקלים מדי שנה. בקיצור, ממש לא משתלם.
ועדיין לא דיברנו על כך שכולנו "חוטאים" מעת לעת גם בחריגה ממסגרת האשראי של הבנק וזה עולה לנו בדרך כלל ביוקר רב, כלומר: בתשלום של ריבית גבוהה מאוד. מעבר לכך, חריגה ממסגרת האשראי עלולה לעצור חיובים ולגרום להחזרת צ'קים. כל אלה וכמובן גם החריגה עצמה פוגעים בדירוג האשראי האישי שלנו, ויקשו עלינו לקבל אשראי בעתיד ולמעשה מחמירים עוד יותר את מצבו.
למה חיוב קבוע הוא חלופה טובה למינוס בבנק?
"חיוב קבוע באשראי" הוא מוצר פיננסי שמהווה אלטרנטיבה למינוס של הבנק. בעוד למינוס אתם יכולים להיכנס רק בבנק שלכם וסביר להניח שאתם בכלל לא יודעים כמה ריבית אתם משלמים עליו , חיוב קבוע הוא מוצר עם מאפיינים אחרים לחלוטין. בשביל להבין מה זה בעצם אומר, פגשנו לשיחה את ירון טיקטין, סמנכ"ל אשראי ב-max.
"חיוב קבוע באשראי הוא כלי פשוט: הלקוח מחליט בכמה כסף הוא רוצה לחייב את האשראי בכל חודש, כאשר היתרה עוברת לחודש הבא בתוספת ריבית", מספר ירון.
"במילים אחרות, אני בעצם יכול להגיד לחברת האשראי שלי לא לחייב אותי החודש ב-10,000 ש"ח-אלא רק ב-5,000. בצורה כזאת אני נמנע מלהיכנס למינוס בחודשים בהן ההוצאות שלי עולות על ההכנסות".
"בארצות הברית אין דבר כזה מינוס בבנק", מסביר לנו ירון. "מי שמאפשר את ניהול ההוצאות הן רק חברות האשראי אשר מציעות מוצר דומה, שנקרא 'balance transfer', אבל עם אפשרות ל-0% ריבית ל-3 חודשים. זה בדיוק כמו שחברת max מציעה, הגרייס הזה. אנחנו מביאים את אמריקה לישראל", אומר טיקטין.
כלי פיננסי "שקוף"
"בניגוד לבנק שבו כמעט בלתי אפשרי לדעת כמה אתה משלם על המינוס, אנחנו כאן כדי להציע אלטרנטיבה", מציין טיקטין.
"לכן, אנחנו שמים דגש גדול על שקיפות ונראות ללקוח. כל הנתונים זמינים כל הזמן. אנחנו שולחים התראות וסמסים לפני סוף החודש ובכל רגע נתון יהיה נציג שלנו שיסביר ויתווך. "בנוסף, ניתן לנהל בקלות את המוצר – לשנות את סכום החיוב או להפסיק אותו בכל רגע נתון באתר או באפליקציה".
לסיכום, אומר טיקטין, חשוב שכל אחד יידע מה קורה אצלו בחשבון הבנק וכיצד לנהל בצורה טובה את ההוצאות וההכנסות, במיוחד בחודשים בהם יש עליה בהוצאות. לשם כך בדיוק נועד המוצר חיוב קבוע, שמציע פתרון אשראי טוב לניהול ההוצאות בצורה הכי חכמה ואחראית שאפשר.
בסופו של דבר, אם אתם במינוס אתם כנראה משלמים עליו הרבה – וחיוב קבוע בכרטיס האשראי יכול בהחלט לעזור לכם ולהקל עליכם. והיום תוכלו להתנסות בו כעת במשך 3 חודשים ראשונים ללא ריבית. אז קחו לכם 2 דקות ותטפלו במינוס. זה מהיר, זה משתלם וסה״כ – זה הכסף שלכם.
*אי עמידה בפירעון ההלוואה / האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל | כפוף לאישור ותנאי המלווה: max| למצטרפים חדשים לשירות בלבד | בכפוף לתנאי השירות | בתום תקופת ההטבה השירות כרוך בתשלום ריבית