1. טרמינולוגיה שגויה
הטעות: אנחנו אומרים שצריך את החפצים האלה "בשביל הנשמה", ומוצאים את עצמנו מבזבזים חלק ניכר מההכנסה החודשית על רכישות מקטגוריית ה"דברים הלא חשובים באמת", או אפילו "החצאיות שלעולם לא נלבש" או "הגאדג'טים שלעולם לא נלמד איך להפעיל". על מנת שלא לחיות בתחושה תמידית של חסך – אנחנו מרשים לעצמנו לרכוש מוצרים לא הכרחיים אלה "על חשבון המינוס".
ההמלצה: מצאו דרכים יצירתיות ובלתי חומריות שממלאות את הנפש בסיפוק, כמו בילוי עם חבר או חברה קרובים, פעילות גופנית או קריאת ספר טוב (מהספרייה, כן?).
2. פיצוי הילדים על חשבון הילדות שלנו
הטעות: ילדים רבים שנולדו בתוך המאה ה-21, שומעים מעט מאוד את המילה "לא", כשזה מגיע לנושאים חומריים ורצונות שלהם. היום, כבר בגיל שמונה הם מגיעים עם הסמארטפון לבית הספר, רכובים על אופניים חשמליים ונושאים תיק ממותג במאות שקלים. אבל חשוב להגיד, ש"הצבת גבולות" היא לא מילה גסה – להיפך, במחקרים שעקבו אחר התבגרותם של ילדים, נמצא כי היכולת לדחות סיפוקים היא המנבא החשוב ביותר להצלחה כלכלית של אותם הילדים, לכשיגדלו. לכן, חשוב להציב גבולות כלכליים, לדעת להגיד לילד "לא" ולאפשר לו ללמוד ולצמוח.
ההמלצה: ללמד את כל בני המשפחה, כולל הילדים, שלא תמיד קונים כל מה שרוצים, ברגע שרוצים את זה.
3. פריסה לתשלומים
הטעות: האפשרות לפרוס רכישה לתשלומים מאפשרת לנו, כלקוחות, לקבל אשראי זמין בריבית נמוכה יחסית מחברות האשראי.
הנה נקודה שחשוב להבהיר – מוצר שעולה 1,000 ש"ח, יעלה לנו 1,000 ש"ח, גם אם נשלם "רק" 200 ש"ח בכל חודש (על פני חמישה חודשים).
ולא רק זאת – הפריסה לתשלומים (בעיקר אם עושים זאת שוב, ושוב, ושוב) גורמת לנו להתחיל את החודש "ברגל שמאל" – עם הוצאות שאנחנו גוררים מתשלומים על רכישות קודמות, שפשוט מקטינות לנו את ההכנסה מראש.
ההמלצה: אל תפרסו לתשלומים, אלא אם זה מסיבה כלכלית מוצדקת.
4. לקיחת הלוואות לסגירת המינוס
הטעות: האפשרות לפרוס רכישה לתשלומים מאפשרת לנו, כלקוחות, לקבל אשראי זמין בריבית ננטילת הלוואות לסגירת המינוס היא דרך נהדרת להעמיק את הבור התקציבי שאנחנו שקועים בו, עם הגדלה לטווח ארוך של ההוצאות החודשיות הקבועות שלנו, על חשבון סכום כסף שנקבל מראש ואשר "ייבלע" במשיכת היתר שלנו. נסייג ונאמר, שכאשר הריבית על ההלוואה נמוכה מהריבית על המינוס – שהיא אחת ההלוואות היקרות בשוק – יש היגיון כלכלי בנטילת הלוואה לסגירת המינוס – אבל ממש לא כדרך חיים.
ההמלצה: אל תאפשרו לעצמכם "לחגוג" על כספי משיכת היתר, ואז לכסות אותם שוב ושוב בהלוואות – כי בטווח הארוך, אתם רק מקטינים את האפשרות שלכם לצמצם את המרחק בין הכנסות להוצאות.
5. בריחה מאחריות
הטעות: אנחנו מוציאים יותר ממה שאנחנו מרוויחים, מבלי לתת על כך את הדעת או לגרום לעובדה הזו לשנות את הרגלי הצריכה שלנו. אנחנו מממנים גירעונות מהלוואות, שמקטינות לנו את ההכנסה ומקשות עוד יותר לצאת מהמעגל הזה, של פחות ופחות כסף. כל זמן שאנחנו נמנעים מלהבין שיש הפרש שאי אפשר לגרור אותו בין ההכנסות וההוצאות – לרעת ההכנסות שלנו – לא נצא מהמינוס.
ההמלצה: קחו אחריות, שבו עם דף ועט, וחשבו מהן ההכנסות שלכם ומה ההוצאות החודשיות. למדו לצמצם את ההכנסות כך שתוכלו להסתדר עם ההכנסות שיש, והימנעו מהוצאות לא הכרחיות כל זמן שאין מספיק כסף.