האבטלה בארה"ב קרובה לשפל דורי. אבל נדמה שקטגוריה אחת מתמודדת עם שוק עבודה קשה יותר מהממוצע: בוגרי המכללות הצעירים. על פי נתונים שפרסם הבנק הפדרלי של ניו יורק, מאז תחילת שנת 2021, שיעור האבטלה בקרב בני 22-27 עם תואר ראשון ומעלה עבר את הממוצע הלאומי החודשי. אז מהן אפשרויות התעסוקה של צעירים משכילים בארה"ב ובישראל?
היפוך מגמה בארה"ב
עידן המגפה החריף מגמה שהחלה בשנת 2018, כאשר היתרון בו החזיקו בוגרי מכללות ואוניברסיטאות התהפך. מ-1990 עד 2018 הם היו בעלי סיכוי גבוה יותר למצוא עבודה בהשוואה לאחרים.
מאמצע 2018 בוגרי מכללות מתקשים יותר למצוא עבודה. התקופה הגרועה ביותר עבור צעירים אמריקאים משכילים הייתה קיץ 2020, כאשר מיליונים סיימו את לימודיהם בשיאו של משבר הקורונה.
רבים מהם שמצאו עבודה, משרותיהם בוטלו על ידי המעסיקים בגלל הסגר. ובעוד מצב התעסוקה השתפר עם חידוש הכלכלה, הפער הלך והתרחב שוב בחודשים האחרונים. בחודש מרץ שיעור האבטלה הכולל עמד על 3.8% ושל בוגרי המכללות על 4%. עד חודש יוני ירד הממוצע הכללי ל-3.5% ואילו של הצעירים האקדמאים עלה ל-4.1%.
ומה קורה בארץ?
יותר ויותר עבודות בארץ הפכו לאטרקטיביות ואינן מצריכות השכלה אקדמאית. בשנים האחרונות הצורך בהשכלה אקדמאית לשם הצלחה כבר לא מובנית מאליה כמו שהייתה בעבר. יותר ויותר דורשים ניסיון מקצועי על-פני תואר אקדמאי.
דוגמא למקצועות שווים שלא דורשים בהם תואר אקדמאי אלא ניסיון ניתן למצוא בתקשורת. עם תואר בתקשורת אין הרבה מה לעשות וברור שהוא תיאורטי בעיקרו ואינו פותח דלתות. למעשה, תקשורת הוא ממש התחום של ניסיון על פני תעודה.
ומי שמרגיש שהוא בכל זאת חייב ללמוד משהו, בשדה התקשורת יש הרבה קורסי הכשרה קצרים וממוקדים.
דוגמא נוספת היא תחום הניהול. תואר במנהל עסקים לא הופך אף אחד למנהל טוב. או פשוט למנהל. מה כן? אישיות מתאימה וכמובן ניסיון. אם בכל זאת רוצים ללמוד מנהל עסקים, עדיף כבר להגיע לתואר שני. אפשר לעשות תואר ראשון במשהו מעניין, למשל פיזיקה או סוציולוגיה וללמוד תואר שני במנהל עסקים.
מקצועות שונים שאינם דורשים תואר אקדמאי
ההייטק. אנשי הייטק נכנסו כבר מזמן לרשימת המקצועות הנחשקים, לצד מקצועות כמו טייסים ורופאים. אז אפשר ללמוד באוניברסיטה מחשבים ולהיות מתכנתים מצוינים, אבל נראה שרוב "גאוני המחשב" הם אוטודידקטים אמיתיים שלמדו לבד לתכנת מול המחשב שלהם בבית, איפשהו בגיל ממש צעיר ומכאן והלאה לא צריכים כבר שום תואר.
והראייה היא שחברות הייטק כבר לא בודקות השכלה ותואר ומגייסים את רוב האנשים על סמך יכולות וניסיון מקצועי. כדי לסבר את האוזן, ביל גייטס פרש מהתואר הראשון בהרווארד כי התואר לא עניין אותו. מצד שני,לא כולם הם ביל גייטס.
מקצוע נוסף הוא מרצה, בדגש על מרצים פרטיים, לא באוניברסיטה. למשל, מרצים שיש להם סיפור מעורר השראה או תחום עיסוק מעניין. מה צריך בשביל זה? כריזמה, יכולת לעמוד מול קהל, ניסיון חיים, תובנות מעניינות, סיפורים מרתקים ויחסי ציבור.
אם תשוטטו ברחבי האינטרנט ותחפשו מרצים, החיפוש יעלה אינספור אפשרויות של מרצים מבוקשים בשלל נושאים כגון מנהיגות, עסקים, העצמה אישית, משפחה וזוגיות, תרבויות זרות, תקשורת ועיתונות ומה לא.