למה לעשות ניכיון שיקים?
ניכיון שיקים היא פעולה שייעודה לסייע ללקוחות קטנים ובינוניים (בדרך כלל) להימנע מתזרים מזומנים שלילי ו/או חריגה ממסגרת האשראי בבנק. זהו אחד הפתרונות הנפוצים ליצירת תזרים מזומנים חיובי: במקום שהלקוח ישלם לבעל העסק 'שוטף + 60' בעל העסק מקבל מזומן.
אי אפשר לנכות שיק בבנק?
אפשר, כמובן, לנכות בבנק רק שלא בטוח שהוא יאפשר זאת. הבנק לא מוכן להיחשף מול מושכים שאינם בטוחים בעיניו, גם אם את המוטב הוא מכיר היטב. גופים חוץ בנקאיים, לעומת זאת, אינם מחויבים לרגולציה של הבנקים ונוטים לקחת חשיפות גדולות יותר.
איפה מומלץ לעשות ניכיון שיקים?
בחברה גדולה וידועה בעלת רישיון לניכיון שיקים. אם אינכם בטוחים בכך בדקו ברשימת בעלי הרישיון במשרד האוצר. חשוב לשים לב: לצד הבנקים, יש בארץ הרבה מאד גופים פיננסיים המציעים ניכיון שיקים. ואולם רק מעטים מהם גם מורשים על ידי משרד האוצר לעשות זאת.
אז למה בכלל פונים לגופים לא מורשים?
לרוב, זה או מכיוון שהשיק "לא טוב", כלומר של מושך לא מוכר או חלש ; או מכיוון שהלקוח עצמו לא חזק מספיק. הבנק ידרוש במקרה כזה בטחונות נוספים או יגביל את מסגרת האשראי.
מדוע חברות אשראי חוץ בנקאי מוכנות לנכות?
חברות אשראי חוץ בנקאי "רעבות" יותר, מוכנות לקחת סיכון גדול יותר, ומתאמצות לבדוק היבטים רבים יותר מאחורי כל שיק: המושכים, המוטב, התמורה. לרוב, אגב, רוב המושכים כמו גם המוטבים – מוכרים לחברות אלה.
מדוע ללקוחות המגזר הערבי יש בעיה בניכיון שיקים בבנק?
משום שהבנקים לא מכירים את המושכים וגם פחות מעוניינים להכיר. חברות אשראי חוץ בנקאי פעילות במגזר, מכירות מוטבים ומושכים כאחד ומוכנות לקחת סיכונים גבוהים יותר.
מתי נכון לעסק לבחור בפתרון של ניכיון שיקים?
כאשר תזרים המזומנים נמצא בספק – אז אין ספק.
החוק הבלתי כתוב אבל הפועל תמיד הוא זה: לדאוג תמיד לעודף בשיעור של 20-30 אחוז מהצורך בחברה.