×

מעוניינים לגלות את עוצמת חיי הקהילה של ה"גמלאים החדשים" שחיים "בבית מלון", ונפגשים עם חברים מדי יום?

השאירו פרטים כאן:

"האסון בדרום חשף את האמת: קהילה מגובשת וחזקה חשובה לאין ערוך מכל רכוש או עושר חומרי שברשותנו "

דירה מרווחת, רכב חדש וריהוט מעוצב? המלחמה חשפה: לרכוש אין שום משמעות בשעת צרה • מתברר שהדרך היחידה לעבור את הקשיים היא רק אם אתה חלק מקהילה מגובשת • בקיבוצים ובמושבים כבר הבינו את זה מזמן – וכעת האסימון נופל גם לעירוניים • אבל האם אפשר להפוך להיות חלק מקהילה כשאתה כבר בגיל השלישי? • בבית הדיור המוגן "פאלאס עזריאלי ת"א" משוכנעים שכן • הסוד: מפגשים עם חברים מדי יום, ופעילויות מסביב לשעון שמצליחות להאט את קצב ההזדקנות • חגגת כבר את גיל 75? כעת לרגל המצב הם מציעים עד חודשיים ניסיון • יצאנו לבדוק
(שנה גודל)
כבר לא סוגרים כל יום לבד מול הטלוויזיה. הגמלאים החדשים
כבר לא סוגרים כל יום לבד מול הטלוויזיה. הגמלאים החדשים


'אמא, מה ראית היום בטלוויזיה?', את השאלה הזו הבן שלי היה שואל אותי עד לא מזמן כמעט בכל שיחה יומית שלנו. היום הוא שואל, 'אמא, באיזה חוג היית?', ואפילו מתעניין מה חדש בחיי החברה שלי".

את הדברים האלו אמרה לנו שושי מ' (76) מת"א, שמתגוררת בדיור המוגן "פאלאס עזריאלי ת"א" הסמוך לבית החולים איכילוב בת"א.
"אני אגיד לך את האמת, עד לפני כמה שנים קצת קינאתי בבן שלי הוא רווק שגר בת"א עם פאב מתחת לבית והיה חוגג כל לילה. היום כבר הבנתי את הסוד שלו: זה לא באמת משנה אם מרימים לחיים עם כוס יין או אם שותים קפה ועוגה. מה שחשוב הוא לא התפריט, אלא עם מי אתה חולק אותו. אני והחברות שלי הפכנו 'לכנופייה' לא פחות פעילה מהבן שלי והחברים שלו".
אבל שושי ממש לא לבד. מתברר ש"הסוד" שהיא גילתה, קיבל כבר מזמן תוקף מדעי.
המחקר הארוך ביותר בעולם שעקב אחרי הגורמים לאושר, ונערך באוניברסיטת הרווארד, הראה כי לשושי היתה סיבה טובה "לקנא" בבנה.

המחקר עקב אחרי חייהם של מאות גברים מבוסטון לאורך יותר מ-80 שנה, והגיע למסקנה חד-משמעית: מערכות יחסים חשובות לאושר ולבריאות שלנו הרבה יותר מכסף והצלחה.
בין השאר התגלה כי לאנשים עם קשרים חברתיים חזקים יש סיכוי גדול ב-50 אחוזים לשרוד כל שנה נתונה.


"הבעיה היא שבתי הדיור המוגן סובלים מסטיגמות של 'בתי אבות' של פעם שהם 'התחנה האחרונה'", אומרת מיכל חודרלנד, מנהלת התוכן של רשת בתי הדיור המוגן היוקרתית "פאלאס עזריאלי ת"א". 

לדבריה, "חלק גדול מהציבור לא יודע שמדובר במעין 'בתי מלון' שיש בהם את כל היתרונות והנוחות של חיים בבית הפרטי שלך, עם כל היתרונות של חיים בבית מלון – כלומר לא צריך להתעסק במטלות כמו ניקיון וסידורים – ואפשר פשוט להיפגש עם חברים ולחיות את החיים הטובים". 


אבל מיכל בינינו, ללא מעט קשישים יש 'פרלמנט' וחברים שהם נפגשים איתם לפחות פעם בשבוע. בשביל מה הם צריכים לשלם על דיור מוגן?

"חברות שנפגשות פעם בשבוע כדי ללכת להצגה או סרט זה לא משהו שבאמת מחזיק. זה לא באמת להיות חלק מקהילה. יש הבדל משמעותי בין להיות חלק מקהילה אמיתית ותומכת, ובין להיפגש 'פעם ב..' עם חברים. תחשוב על זה שבדיור המוגן יש לך את האופציה להיפגש כל ערב לקפה ועוגה עם חברים, וכל מה שאתה צריך זה רק לרדת למטה למסעדה של המקום.

זה ממש לא דורש הכנות ותיאומים – וככה בדיוק נוצרת קהילה".


מעניין, אבל רוב האנשים לא רוצים לעזוב את הבית שלהם. למה הם צריכים שינויים גדולים, דווקא בגיל מבוגר כשהם רוצים לנוח? 

"קודם כל, זה לא לגמרי נכון. הרבה מבני הגיל השלישי מגלים בגיל מסוים שהבית הגדול שיש להם הפך מנכס לנטל, והם מחפשים לעבור לבית נגיש יותר. ובלי קשר לזה, כשאתה מדבר על שינוי, חייבים להבין על מה מדובר: בית עם שירותים של אב בית שמתקן כל מוצר שמתקלקל ופותר כל בעיה, בית שאין בו התעסקות עם ארנונה, חשבון חשמל וניקיונות, ושיש בו מסעדה שאפשר בכל רגע נתון לאכול בה ולהזמין בני משפחה וחברים, זה נשמע לך כמו שינוי גדול, או כמו למצות את החיים? אף אחד בדיור המוגן שלנו לא צריך לחכות שהילדים שלו יגיעו לביקור כדי לפתור בעיה כלשהי, וזה עוד לפני שדיברנו על כל הפעילויות והחוגים".

בלי להתעסק עם ארנונה, חשמל וניקיונות. בית הדיור המוגן
בלי להתעסק עם ארנונה, חשמל וניקיונות. פאלאס עזריאלי ת"א

אוקיי, את מתחילה לשכנע אותי, אבל לפני שאת מספרת לי על כל החוגים, אני חייב לשאול: מה הבעיה פשוט להירשם לחדר כושר ליד הבית בלי לעבור לדיור מוגן?

"להירשם לחדר כושר זו אף פעם לא הבעיה. הבעיה היא ללכת אליו בפועל. זה נכון גם לגבי צעירים וגם לגבי מבוגרים. והעניין הוא שבדיור המוגן שלנו יש לך חוגי ספורט וחדר כושר ממש מתחת לבית, ויש לך חברים שאומרים לך בוא נלך ביחד. זה מה שעושה את כל ההבדל. יש לנו פה למשל דייר שאמר לי שכבר עשרות שנים הוא לא הלך לחדר כושר, וכאן החברים שלו 'ניג'סו' לו  שיילך איתם, והוא התחיל ללכת – וכל המדדים הבריאותייים שלו השתפרו". 

אגב מדדים בריאותיים, הטענה שבילוי עם חברים יכול לעצור את תהליך ההזדקנות, היא נכונה באמת או שמדובר במיתוס?

"זה לגמרי מוכח מדעית. תחשוב על זה שכשאתה מנהל שיחה עם חברים אתה צריך להפעיל מחשבה, לאתגר את עצמך ואת חברייך. הסוד למלחמה בזקנה הוא להישאר פעיל וללמוד דברים חדשים. כאן אתה נפגש כל פעם עם אנשים חדשים, במקום להיות  כל היום מול הטלוויזיה ולהיכנס לדיכאון".  

אוקיי, אבל למה לבחור דווקא בפאלאס עזריאלי בתל אביב? מה מיוחד בו?

"אנחנו מדברים על הקצפת של הקצפת של בתי הדיור המוגן.
מדובר בבית שהוא מהמפוארים ביותר, עם המיקום הטוב ביותר בת"א – ליד בית החולים איכילוב, ועם שילוב של כל מה שיש לת"א להציע: ההרצאות והחוגים הטובים ביותר. וכאן אני חייבת לתת לך דוגמא של הלו"ז של יום רנדומלי אחד שלנו, יום רביעי 22.11:
היום מתחיל בחוג שיפור זיכרון ב-9 בבוקר, משם אפשר להמשיך ל"שירים בכיף" עם דודו נתן, ב-11 יש חוג סריגה, ב-16:15 יש תחרות ברידג' (עניין מאוד רציני ופופולרי אצלנו בבית בת"א), לאחר מכן יש תה מנחה ומפגש קריאה, וב-17:00 ריקודי עם.

"הסוד הוא לא החוגים - אלא האנשים". הגמלאים החדשים


וזה עוד לפני שדיברנו על חוגי הספורט שזמינים לאורך כל היום: התעמלות במים, התעמלות על כיסאות, יוגה על כיסאות, עיצוב וחיטוב מזרונים וכמובן בריכה וחדר כושר שפתוחים מסביב לשעון".

אגב, יש גם פעילויות שמותאמות למצב הנוכחי? 

"בוודאי. המלחמה האחרונה חשפה את האמת הפשוטה שלא מעט אנשים ניסו להדחיק באמצעות התמכרות לקניות ולצבירת רכוש מפואר: לא טוב היות האדם לבדו. בתקופות קשות אנשים רוצים להיות ביחד ולשתף את התחושות והרגשות שלהם. יש לנו דיירים שאמרו לי 'מזל שאני בדיור מוגן בתקופה כזו, אחרת הייתי משתגע לבד בבית', ובהתאם לכך יש לנו כאן קבוצות שיח עם עובדות סוציאליות שנותנות מענה למצב הקשה שבו כולנו נמצאים, לא משנה באיזה גיל".

"דיירים אמרו לי: הייתי משתגע לבד בבית בתקופה כזו". בריכת פאלאס עזריאלי ת"א


או.קיי התחלת לשכנע אותי, אבל מה עושה מי שלא רוצה להתחייב לצעד כל כך משמעותי, יש אפשרות לתקופת ניסיון? 

בוודאי. תשאיר לנו פרטים כאן למטה ותוכל להגיע לתקופת ניסיון של עד חודשיים כדי לגלות בעצמך איך נראים החיים הטובים של הגמלאים החדשים, ועד כמה הכוח של קהילה מגובשת חזק ומשמעותי בהרבה מכל רכוש או כסף. 

מעוניינים לגלות את עוצמת חיי הקהילה של ה"גמלאים החדשים" למשך חודשיים ניסיון, לחוות חיי חברה עשירים, להנות מפעילויות מגוונות ולהרגיש נמרץ יותר