ניכיון שיקים: האם זה חוקי, איפה עושים וממה להיזהר

(שנה גודל)

ניכיון שיקים באישור משרד האוצר

ניכיון שיקים – פעולה שעיקרה קבלת כסף מזומן כנגד שיק דחוי בתמורה לעמלה – היא אחת הפעולות הפיננסיות הנפוצות בישראל. בהתאמה, פועלים בארץ עשרות גופים העוסקים בניכיון שיקים, ואולם חלקם הקטן בלבד גם מורשים ע"י משרד האוצר לעשות זאת.
זהו נתון שבהחלט מומלץ לבדוק, שכן מעבר לריבית הגבוהה בד"כ המוצעת בקרב גופים לא מורשים, המשמעות של התקשרות עם גוף לא מורשה עלולה להיות לא נעימה כאשר שיק חוזר, למשל, ורצוי לקחת זאת בחשבון.
בפועל, סף הכניסה לשוק זה גבוה בהרבה מבעבר – הן מבחינת הדרישות הפיננסיות והן מבחינת הדרישות הפרסונליות – וזאת על מנת להוציא מהענף גורמים לא מקצועיים.

ניכיון שיקים בבנק או בחברת אשראי חוץ בנקאי

ניכיון שיקים מיועד לכלל העסקים – קטנים וגדולים כאחד. ניתן כמובן לבצע את הפעולה גם בבנק, ואולם יותר מסביר להניח כי יידרשו לכך בטחונות ותיגרע מסגרת האשראי. חברות חוץ בנקאיות, לעומת זאת, יכולות להרשות לעצמן לאפשר ניכיון שיקים למרבית הלקוחות הפונים אליהם. זאת, מכיוון שהן אינן כפופות לרגולציה אליה מחויבים הבנקים. בנוסף, חברות אשראי חוץ בנקאי יודעות לבחון את המושכים (בעלי השיק) ובזכות כך לקחת סיכונים גדולים יותר.

ניכיון שיקים למגזר הערבי

במחקרים שבוצעו בשנים האחרונות עלה כי ישנו קושי של חברות במגזר הערבי לקבל מימון בנקאי עקב הבדלים בתרבות העסקית. חברות אשראי חוץ בנקאיות, אשר זיהו נקודה זו, ומאופיינות בשיטת עבודה שונה ומהירה מהמערכת הבנקאית המסורבלת והאיטית, פיתחו עם השנים כלים והיכרות מעמיקה עם השוק, מה שמאפשר להן לתת מענה מהיר ואיכותי לפוטנציאל העסקי העצום הגלום במגזר.

 

לסיכום: ניכיון שיקים הינו תחום שהולך וצומח בשנים האחרונות. באמפא קפיטל בלבד בשנת 2018 חצה מחזור העסקאות בניכיונות הצ'קים את קו ה-3.5 מיליארד ₪ והביקוש רק הולך וגובר.

 

לקבלת הצעה לניכיון שיקים השאירו פרטים ונדאג שיחזרו אליכם בהקדם