עצמאים, הטבות המס מחכות: כך תבחרו את קרן ההשתלמות המתאימה עבורכם

קרן השתלמות מאפשרת לעצמאים ליהנות מהטבות מס • השאלה היא באיזה בית השקעות לנהל את הכסף • כמה דברים שכדאי לדעת לפני שמחליטים
(שנה גודל)
קרן השתלמות מאפשרת לעצמאים ליהנות מהטבות מס
קרן ההשתלמות לעצמאים משמשת כאפיק חיסכון אטרקטיבי לטווח בינוני / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

אחת ההחלטות החשובות שעצמאים נדרשים לקבל, נוגעת להפקדות לקרן השתלמות. קרן ההשתלמות משמשת כאפיק חיסכון אטרקטיבי לטווח בינוני (6 שנים). עצמאים רשאים להפריש עד 4.5% מההכנסה החייבת (שממנה נוכו ההוצאות המוכרות) ועד לגובה תקרה של 11,925 שקל בשנה (נכון לשנת 2020) – הנמוך מבין השניים.
הפקדה זו מוכרת לצורך ניכוי מס וניתן לבצע אותה רק עד תום שנת המס. כמו כן, הפקדה של עד לסכום של 18,600 (נכון לשנת 2020), תהיה פטורה ממס על רווחי ההון.

אותם עצמאים צריכים לקבל את ההחלטה לא רק לגבי כדאיות קרן ההשתלמות, אלא גם לאיזו קרן להפקיד את הכספים. מהן הנקודות החשובות, עליהן יש לשים דגש בבחירת קרן השתלמות?

תשואה ממוצעת ומדד שארפ

כאשר חוסכים עומדים לפני בחירה בקרן השתלמות, מומלץ שיעזרו במערכת גמל-נט, המאפשרת השוואה בין המוצרים השונים.
הקריטריונים להשוואה מציגים מדדים שונים של המוצרים הפנסיונים ולעיתים נדרש הסבר למשמעותם.
לדברי עומר דגני, סמנכ"ל בבית ההשקעות ילין-לפידות, מהגדולים בשוק, אשר מנהל מעל 90 מיליארד שקל בקופות גמל, קרנות השתלמות, תיקי השקעות וקרנות נאמנות, אחד הקריטריונים שרבים נוטים לבחון הוא זה של התשואה הממוצעת בשנה האחרונה, אך להבנתו זה אינו מספיק. "אנשים מסתכלים על הכוכב התורן באותה שנה, אבל חשוב לבדוק את הטווחים הארוכים יותר, כי מדובר בחיסכון לטווח בינוני ארוך ולא רק לשנה". לפיכך, מציע דגני להסתכל על תשואות בטווחים ארוכים יותר, זאת על מנת לראות את העקביות של התשואות לאורך זמן ולא רק בתקופה קצרה של 12 חודשים.

בנוסף מציע דגני לבחון את התמודדות בית ההשקעות בתקופות משבר. אחד החששות של חוסכים הוא להפסיד סכומים משמעותיים בתקופות של משברים. לכן הוא ממליץ לבדוק בנוסף את ביצועי בית ההשקעות בתקופות מגוונות, תקופות של גאות בשווקים וחשוב לא פחות, לראות איך בית ההשקעות מתמודד בתקופות משבר.
דגני מכוון אותנו לבדוק את הביצועים בשנים 2018, 2011 ו-2008, כדי לראות כיצד התמודד בית ההשקעות עם תקופת משבר.

מדד נוסף אשר חשוב לבחון באמצעותו את בית השקעות הוא מדד שארפ, אשר מודד את התשואה המצטברת ביחס לסיכון הממוצע של נכסי הקופה. במילים פשוטות יותר, בתי השקעות שמשיאים תשואה גבוהה מול המתחרים ביחס לרמת סיכון – יציגו מדד שארפ גבוה יותר. "מדד שארפ מאפשר להבין אם מי שמנהל לך את הכסף, או מי שאתה רוצה שינהל לך את הכסף, נוטל רמות סיכון גבוהות מאחרים כדי להשיג תשואה נתונה". במילים אחרות, מסביר דגני, "אפשר לזהות באמצעות מדד שארפ בתי השקעות שפעלו ברמת סיכון נמוכה יחסית, והשיאו תשואה גבוהה ביחס לסיכון".

עומר דגני, סמנכ
עומר דגני, סמנכ"ל בבית ההשקעות ילין-לפידות / צילום: יח"צ

לצד אלו, רכיב נוסף שיש להביא בחשבון הוא ההוצאות הישירות, אומר דגני. "כפי שפורסם כבר בעבר, גם בגלובס, הוצאות הניהול הישירות נגרעות מהתשואה של הקופה/הקרן ולכן יש להן חשיבות רבה". מדובר בהוצאות בגין עמלות קניה ומכירה וכן עלויות שמועברות למנהלי השקעות חיצוניים שגובים גם הם דמי ניהול נוספים, אשר גורעים מהתשואה (למשל בעת השקעה בקרנות סל). "בילין-לפידות שיעור ההוצאות הישירות נמוך באופן יחסי למתחרים", מסביר דגני.

ותק, התמחות והתמקדות בתוך מגוון רחב של מוצרים

הבדל נוסף בין בתי ההשקעות השונים, שיכול להוות קריטריון עבור עצמאים לבחירה היכן להפקיד את כספי קרן ההשתלמות, נוגע לסוגיית ההתמחות בפעילות. "קיימים בתי השקעות, כמו ילין לפידות, שמתמחים בפעילויות ממוקדות – כגון ניהול תיק השקעות, קופות גמל יחד עם קרנות השתלמות וקרנות נאמנות", אומר דגני. ההתמקדות הזאת חשובה לדבריו. "אנו רואים מקרים בהם בתי השקעות נכנסים לתחומים רבים כגון קרנות גידור, ביטוחים שונים ועוד. מיקוד בניהול כסף בלבד מונע לדעתי ניגודי עניינים שעלולים לפגוע בחסכון הלקוחות ובנוסף, כשמתמקדים אפשר להגיע למקצועיות גבוהה יותר ולתת שירות עדיף ללקוח".

שאלות נוספות שניתן לשאול לפני שבוחרים היכן לנהל כספים: כמה זמן קיים בית ההשקעות ואיזה ניסיון הוא צבר? מהי המעורבות של הבעלים בניהול ההשקעות? האם הצמיחה של בית ההשקעות היא אורגנית, קרי תוצאה של הצלחות עסקיות, או תוצאה של מיזוגים ורכישות שנשענים על ההצלחה של אחרים? "אלו דברים שמשפיעים על העובדים ומכאן על התוצאות. למשל, כשהמנהלים נמצאים בחדר המסחר על בסיס יומיומי, מעורבים ומתעניינים, יש לזה השפעה רבה", מדגיש דגני את מקום האחריות האישית והאכפתיות של הדרגים הבכירים ביותר בבית השקעות לביצועי הארגון. "לחלופין, אם בית השקעות קיים זמן רב, אז הניסיון שלו מביא ערך מוסף", הוא מסכם.

מסלול נגיש לעצמאים

לדברי דגני, למרות שקרן השתלמות היא מוצר שנסגר לשש שנים ניתן להחיל בתנאים מסוימים את הוותק של קרן השתלמות ותיקה על חדשה. "המשמעות במקרה של החלת וותק היא שלא נדרש להמתין שש שנים למשיכת הקרן הצעירה במקרים בהם כבר קיימת קרן ותיקה שחלפו 6 שנים מתחילת פעילותה". כך, למשל, אם חוסך הפקיד כספים לקרן השתלמות עד לגובה התקרה המוטבת בשנים 2017, ו-2018, כלל הכספים יהיו נזילים ופטורים כבר ב-2023, ולא ב-2023, ו-2024. בנוסף לכך, הוא מסביר כי "לעיתים כדאי גם להפקיד בקרן השתלמות מעבר לתקרת המס. שכן גם אם משלמים מס על רווחים מעל לסכום התקרה השנתית, עדיין מדובר בסוג של 'תיק חיסכון' שעלויות התפעול שלו נמוכות יחסית ומאפשר דחיית מס על רווחי ההון. מכאן גם נגזרת החשיבות הגדולה של בחירת בית ההשקעות שבו יפתח החוסך העצמאי את החשבון. זה כמובן אינדיבידואלי וחשוב להתייעץ עם גורם מתאים לפני כן".

בשונה משכירים, שעבורם המעסיק נותן כהטבה קרן השתלמות ומטפל בכל נושא ההפקדות, אצל עצמאים התהליך נתפס כסבוך יותר, מה שמרתיע רבים מהמהלך. עם זאת, בשנים האחרונות הוא הפך להיות לפשוט ונגיש יותר: "ברוב המקומות פתיחת קרן ההשתלמות נעשית באמצעות טופס דיגיטלי, מילוי פרטים ובחירה של רמת הסיכון. אפשר להתייעץ עם גורמי מקצוע בעלי רישיון כמו משווקי בית ההשקעות או סוכני ביטוח ויועצים פנסיוניים, בדיוק כמו במקרה של שכירים, ולקבל את ההחלטה המתאימה ביותר", אומר דגני.

"גם העברת הכסף לקרן ההשתלמות נעשית בצורה דיגיטלית ומהירה, מה שמאפשר לחוסך להתעסק יותר בשאלה באיזה בית השקעות לשים את הכסף מאשר בלוגיסטיקה הכרוכה בכך".

*** הכתבה באדיבות גלובס – המרואיין הינו סמנכ"ל בבית ההשקעות ילין-לפידות. קבוצת ילין לפידות עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ פנסיוני) ובשיווק השקעות (ולא בייעוץ השקעות) ולה זיקה למוצרים פנסיונים ופיננסיים המנוהלים על ידי חברות הקבוצה. אין באמור כדי להוות תחליף ליעוץ כלשהו, ובכלל זה: יעוץ או שיווק פנסיוני, שיווק השקעות או יעוץ מס, המבוצעים בידי בעל רישיון עפ"י דין והמתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין בביצועי העבר כדי להעיד על ביצועי העתיד.